Data Interpretation Questions for SBI PO
Data Interpretation Questions for SBI PO 2017 Exam
Read the following line graph and answer the following questions given below it – (SBI PO Prelim Exam 2017)
There are two car manufacturing companies (Company X and Company Y). The sale of cars by these two different companies is given in different years.
1. If the sale of company X in year 2018 is increased by 20% with respect to year 2017 and the sale of company Y in years 2018 with respect to year 2017 is decreased by 10% then find the total sale of the company X and Y together in year 2018?
(a) 7200
(b) 9600
(c) 8400
(d) 5600
(e) None of these
2. Find the ratio of the sales of company X in years 2013, 2015 and 2017 together to the total sale of company Y in year 2014 and 2016 together?
(a) 23 : 14
(b) 14 : 23
(c) 11 : 29
(d) 29 : 11
(e) None of these
3. Total cars sold by both companies in year 2014 are what percent more/less than the total cars sold by both companies in year 2015?
(a) 28%
(b) 18%
(c) 25%
(d) 20%
(e) None of these
4. Find the difference between the average number of cars sold by company X from 2013 to 2017 and the average number of cars sold by company Y from 2013 to 2017?
(a) 750
(b) 900
(c) 800
(d) 850
(e) None of these
5. Find the total number of cars sold by both companies from year 2014 to 2016?
(a) 23000
(b) 21000
(c) 22500
(d) 21500
(e) None of these
Read the following table and answer the following question. (SBI PO Prelim Exam 2017)
Total number of visitors and Percentage of male out of these visitors are given.
Districts  Museum  
Total visitors (Male and Female)  Percentage of male out of total visitors  
A  250  40% 
B  350  44% 
C  375  60% 
D  450  56% 
E  300  55% 
F  525  32% 
6. Total number of female visitors from district B and C together to see the museum are how much more/less than total number of male visitors from district C and D together to see the museum?
(a) 142
(b) 126
(c) 128
(d) 131
(e) None of these
7. Average number of visitors from district A, B and C together to see the museum are approximately what percent of the average number of visitors from district D, E and F together to see the museum.
(a) 71%
(b) 76%
(c) 78%
(d) 74%
(e) 85%
8. Find the ratio of the male visitors from district E and F together to see the museum to the female visitors form district C and D together to see the museum?
(a) 107 : 117
(b) 116 : 111
(c) 111 : 116
(d) 117 : 107
(e) None of these
9. Male visitors from district C to see the museum are what percent more/less than the female visitors from district E to see the museum? (Calculate up to two decimal points)
(e) None of these
10. Find the difference between the total number of male visitors from district B, C and D together to see the museum and the total number of female visitors from district D, E and F together to see the museum?
(a) 25
(b) 75
(c) 60
(d) 50
(e) None of these
Study the data given below and answer the following questions. The pie charts shown below shows the distance covered by a boat moving upstream and downstream in different days of a week. And the table shows the speed of stream in km/hr. in different days of a week. (SBI PO Main Exam 2017)
Day  Speed of stream (km/hr) 
Monday  2 
Tuesday  3 
Wednesday  — 
Thursday  1 
Friday  2 
Saturday  — 
Sunday  4 
11. If the time taken by boat to travel upstream on Thursday is equal to the time taken by it to travel downstream on Monday and the speed of boat in still water on Monday is 16 kmph then find the speed of boat in still water on Thursday?
(a) 16.2 kmph
(b) 17.2 kmph
(c) 4 kmph
(d) 12.5 kmph
(e) None of these
12. If the time taken by boat to travel upstream on Monday is hrs. more than the time taken by it to travel downstream on the same day, then find the speed of boat in still water on Monday?
(a) 22 kmph
(b) 18 kmph
(c) 20 kmph
(d) 19 kmph
(e) None of these
13. If the speed of boat in still water on Tuesday was 15 km/hr and the speed of boat in still water on Wednesday was more than that of Tuesday and time taken to travel upstream on Wednesday is times than time taken by it to travel downstream on Tuesday, then find the speed of stream (in kmph) on Wednesday?
(a) 1.5
(b) 2.5
(c) 2
(d) 1
(e) None of these
14. The speed of boat in still water on Saturday was 21 km/ hr. and that on Sunday was less than that on Saturday, if the time taken by boat to travel upstream on Saturday is times than time taken to travel downstream on Sunday, then find the time taken by the boat to cover a distance of 57.6 km upstream when the speed of stream is same as that of Saturday.
(a) 3 hrs.
(b) 2 hrs.
(c) 4 hrs.
(d) 5 hrs.
(e) None of these
15. If the time taken by boat to travel upstream on Sunday is 2 hours more than the time taken by it to travel downstream on Thursday and the speed of boat in still water on Thursday is 17 kmph, then find the upstream speed of boat on Sunday?
(a) 27 kmph
(b) 22 kmph
(c) 20 kmph
(d) 25 kmph
(e) None of these
There are five shop owners A, B, C, D and E. They are selling five different items given in the table.
(SBI PO Main Exam 2017)
In the table, Discount (as a percentage) is given on mark price of these
Item I  Item II  Item III  Item IV  
A  18%  32%  36%  — 
B  22%  —  33%  40% 
C  —  16%  14%  15% 
D  28%  28%  16%  — 
E  —  8%  —  7% 
Note:
1. Some values are missing. You have to calculate these values as per data given in the questions.
2. Mark price of a particular item is same for all of the shop owners.
16. If the profit percentage of seller A after selling item II is s% and that of seller C for the same item is (2s – 4)% and the ratio of cost price of item II by seller A and seller C is 17 : 21 then find the value of s ?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
(e) None of these
17. For seller D, between the selling price of item II and that of item III is ₹ 420 if the sum of mark price of item II and item III by the same seller is 6000 then the Mark price (in ₹) of item II is what percent more/less than that of item III by the same seller ? (Selling price of item II is greater than that of item III)
(a) 50%
(b) 40%
(c) 30%
(d) 35%
(e) 45%
18. Average SP of item II by seller A and B is ₹ 3888, by seller B and C is ₹ 4320. Find the SP (in ₹) of item III by seller C.
(a) 4536
(b) 3656
(c) 5430
(d) 4150
(e) None of these
19. If the selling price of item I and item III by seller E are in the ratio of 5 : 6. If the seller earned a profit of 25% which is ₹ 750 on item I and 20% on item III then find the total profit (in ₹) by selling item I and item III together by the same seller?
(a) 750
(b) 2000
(c) 1750
(d) 1250
(e) 1500
20. Cost price of item III is ₹ 60 for all of the sellers and all of them marked the same product at higher than the cost price, then to get a total profit of? 80 by all of the five sellers after selling item III, what is the minimum discount should be provided by seller E on item III.
(a) 21%
(b) 19%
(c) 17%
(d) 25%
(e) None of these
A, B, C, D and E are five persons employed to complete a job X. Line graph shows the regarding the time taken by these persons to complete the job X. Table 2 shows the actual time for which every one of them worked on the job X. (SBI PO Main Exam 2017)
Person  Time (in Days) 
A  2 
B  — 
C  3 
D  — 
E  2 
Note 1: All the persons worked on the job X for ‘whole number’ days
Note 2: Two jobs Y and Z are similar to job X and require same effort as required by job X
21. A and C worked on job Y working alternatively for 10 days. B and D then worked together for ‘x’ days. If of the job was still remained, then find the value of ‘x’ ?
(a) 2 days
(e) 1 day
22. E worked on job ‘Z’ for 5 days and the remaining job was completed by A, B and D who worked on alternate days starting with A followed by B and D in that order. Find the no. of days B worked for?
(a) 2
(b) 4
(c) 9
(d) 3
(e) None of these
23. If A, C and E worked on job Z for 2 days each and the remaining job was done by B and D. If the ratio of no. days for which B and D worked is in ratio 20 : 21, then find the number of days for which B worked?
(a) 50 days
(d) 4 days
(e) None of these
24. If the ratio of number of days for which B and D worked on job X 4 : 3, then find the difference between number of days for which B and D worked?
(a) 2
(b) 3
(c) 1
(d) 4
(e) None of these
25. If C worked on job Y with times his given efficiency and was assisted by B every 3^{rd} day, then find the time taken by C to complete the job Y?
(a) 13 days
(d) 12 days
(e) None of these
Data Interpretation Questions for SBI PO 2017 Answers
1. (b)
= 6000 + 3600
= 9600
2. (a)
Required ratio
=(2000 + 4500 + 5000) : (2500 + 4500)
= 11500 : 7000
= 115 : 70
= 23 : 14
3. (d)
4. (c)
= 800
5. (e) Required no. of cars = 6000 + 7500 + 8500
= 22000
6. (d) Required no. of visitors = (225) + (252) – 196 – 150 = 131
7. (b)
8. (c) Required ratio = 333 : 348
= 111 : 116
9. (d)
10. (e) Required difference
= (198 + 135 + 357) – (154 + 225 + 252)
= 690 – 631
= 59
11. (b) Let speed of boat in still water on Thursday = x
According to question,
x – 1 = 16.2
x = 17.2 kmph
∴ Speed of boat in still water on Thursday = 17.2 kmph
12. (c) Let speed of boat in still water on Monday = x
According to question,
If we put x = 20
Then it satisfy the above equation
∴ x = 20 kmph
13. (d) Speed of boat in still water on Tuesday = 15km/hr
Speed of boat in still water on Wednesday
= 25 km/hr
According to question,
25 – x = 24
x = 1 km/hr
∴ Speed of boat in still water on wednesday = 1km/hr
14. (a)
Given
Speed of boat in still water on Saturday = 21km/hr
∴ Speed of boat in still water on Sunday
= 21 – 6 = 15 kmph
According to question,
x = 1.8
15. (a) According to question,
18 × 18 = 12(x – 4)
x – 4 = 27
x = 31 kmph
Required upstream speed = 31 – 4 = 27 kmph
16. (c) Let MP of item – II by seller A = 100%
∴ MP of item – II by seller C = 100%
96 + 2s = 100 + s
s = 4
17. (b) Let Mark price of item II = 100x
Let mark price of item III = 100y
∴ 100x + 100y = 6000
x + y = 60 …… (i)
And, 72x – 84y = 420
6x – 7y = 35 …… (ii)
From (i) and (ii)
y = 25
x = 35
∴ M.P of item II = 3500
M.P of item III = 2500
= 40%
18. (a) Let M.P. of item II = 100a
∴ S.P. of item II by seller A = 68a
S.P. of item II by seller B = (100 – x)a
Then (168 – x)a = (3888) × a
(10 × 168) – 10x = 9 × 184 – 9x
x = 24
a = 54
Now S.P. of item II by seller C = ₹ 4536
19. (e) Let S.P. of item I = 500
∴ S.P of item III = 600
C.P. of item I
C.P. of item II
Profit on item I = 500 – 400 = 100
∴ 100 ➝ 750
I ➝ 7.5
= ₹ 1500
20. (a) C.P. = ₹ 60
= 40 + 60
= 100
Total C.P. = 60 × 5 = 300
Total selling price should be = 380
S.P. of item III by deller E
= (380 – 64 – 67 – 86 – 84) = 79
∴ Minimum required discount = (100 – 79) = 21%
21. (e) As per given condition
= 1 days.
22. (d)
So B worked for 3 days
23. (d) Work done by A, C and E on job Z
Remaining work done by B and D in 20x and 21x
24. (c) According to question,
15x + 15 = 30
x = 1
Required difference = 4x – 3x
= 4 – 3 = 1
25. (d) With new efficiency C will complete job in = 12 days
Days required = 9 days
Data Interpretation Questions for SBI PO 2016 Exam
Study the following information to answer the given questions (SBI PO 2016)
1. Expenditure of A in 2014 and 2015 are ₹ 12 lak and ₹ 14 lak. What was the total income of A in 2014 and 2015 together ?
(a) ₹ 40.8 L
(b) ₹ 40.4 L
(c) ₹ 44 L
(d) ₹ 46.4 L
(e) None of these
2. Ratio of Expenditure of Companies A and B in 1993 was 4 : 5. What was the ratio of their incomes in the same year ?
(a) 58 : 75
(b) 75 : 58
(c) 78 : 55
(d) 72 : 55
(e) None of these
3. Total Expenditure of company B in all the years together was ₹ 125L. What was the total income of the company in all the years together ?
(a) ₹ 185 L
(b) ₹ 520 L
(c) ₹ 250 L
(d) Cannot be determined
(e) None of these
4. If the incomes of the B in 2012 and 2013 were in the ratio 3 : 4. Find the ratio of Expenditures of that company in these 2 years ?
(a) 48 : 55
(b) 42 : 53
(c) 58 : 45
(d) 45 : 48
(e) None of these
5. If the expenditure of A and B in 2011 were equal and total income of A and B was ₹ 116 L, what was the total expenditure of A and B in the same years ?
(a) ₹ 84 L
(b) ₹ 83 L
(c) ₹ 80 L
(d) ₹ 40 L
(e) None of these
Study the information carefully to answer the given questions
In a college out of 600 students, boys and girls are in the ratio 8: 7. Each students went to either physics lab or chemical lab or both, 40% of the boys attend only physics lab, total 20% children went to both the labs out of which 25% are boys, 45% of the girls went to only chemistry lab. (SBI PO 2016)
6. Total how many boys went to only physics lab ?
(a) 175
(b) 158
(c) 156
(d) 134
(e) None of these
7. How many girls went to only physics lab ?
(a) 62
(b) 46
(c) 64
(d) 60
(e) None of these
8. Total number of students went to physics lab is what percentage of the total number of students in the college
(a) 22%
(b) 32%
(c) 33%
(d) 36%
(e) None of these
9. What is the total number of girls went to chemistry lab ?
(a) 216
(b) 210
(c) 267
(d) 261
(e) None of these
10. What is the total number of students went to only chemistry lab ?
(a) 244
(b) 248
(c) 284
(d) 288
(e) None of these
These questions are based on the following bar graph and line graph. The following bar graph gives the total population of five villages and the number of males in each of the five villages. (SBI PO Pre 2016)
The following line graph gives the percentage of literates amount males, for each of the five villages.
11. In which village is the number of females as a percentage of the total population, the lowest?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E
12. What is the ratio of the number of illiterate males in B to that in C?
(a) 24 : 5
(b) 7 : 16
(c) 9 : 13
(d) 11 : 19
(e) None of these
13. What is the average number of literate males per village?
(a) 32240
(b) 24420
(c) 28120
(d) 29430
(e) None of these
14. In how many villages is the number of illiterate males, as a percentage of the total population, more than 21%?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) None of these
15. In which village is the number of literate males, as a percentage of the total population, the lowest?
(a) A
(b) D
(c) B
(d) C
(e) E
Study the following graph to answer the following questions
Total number of students = 90,000
% of students in 10th in 6 different states
Number of Boys student in each district out of 90,000
(SBI PO 2016)
16. The no of girls students in District T is what % of the total no students in District Q ?
(a) 47%
(b) 31%
(c) 37%
(d) 40%
(e) 43%
17. What is the average number of boys students in all the districts together ?
(a) 7533
(b) 7355
(c) 7550
(d) 7300
(e) 7800
18. What is the difference between the number of girls students in District P and the total number of students in district R ?
(a) 11000
(b) 9700
(c) 10000
(d) 10100
(e) 10200
19. What is the ratio of the no of boys in District U to the total no of girls in District S ?
(a) 43 : 76
(b) 50 : 75
(c) 53 : 80
(d) 80 : 53
(e) 54 : 82
20. What is the total no of students in District P, R and T ?
(a) 46000
(b) 46800
(c) 48600
(d) 45000
(e) 45500
Data Interpretation Questions for SBI PO 2016 Answers
1. (b) 2014 E = 12 L
I = 6 + 12 = 18L
2015 E = 14L
I = 22.4
Total = 18 + 22.4 = 40.4L
2. (a)
3. (d)
over all % is not known
4. (d)
Income ⇒ 2012 : 2013 = 3 : 4 = 30 : 40
9E = 600 – 20E
29E = 600
E = 2(40 – E)
E = 80 – 2E
3E = 80
5. (c) For A
40E = (I – E)100
2E = 5I – 5E
5I = 7E
For B
E = 2(116 – I – E)
E = 232 2I – 2E
2I = 232 – 3E
14E = 1160 – 15E
29E = 1160
2E = 80
6. (b)
8:7 = 320 (boys) : 280 (girls)
20% both
B – (phy )
B – (both)
G – (chem)
Total number of boys(phy) = 128 + 30 = 158
7. (c)
No. of girls (phy) = (280 – 126 – 90) = 64
8. (b)
Total no of students went to only phy = 128 + 64 = 192
9. (a)
Total no of Girls (chem) = 126 + 90 = 216
10. (d)
Total no of students(chem) = (320 – 128 – 30) + 126 = 162 + 126 = 288
11. (b) Percentage of females as a percentage of total population in
12. (a) Percentage of illiterate males in the given villages is as follows.
= 24 : 5
13. (c) The required average =
14. (a) Percentage of illiterate males in the given villages is as follows
15. (e) % of litreate males in
∴ It is the lowest in village E.
16. (b)
17. (a)
18. (a)
19. (d) Boys in U = 8000
80 : 53
20. (b)
Total = 46, 800
Data Interpretation Questions for SBI PO 2015 Exam
Answer the questions based on the following two graphs, assuming that there is not fixed cost component and all the units produced are sold in the same year.
Unit price
(SBI PO Main 2015)
1. In which year per unit cost in highest?
(a) 2006
(b) 2005
(c) 2009
(d) 2011
(e) 2012
2. What is the approximate average quantity sold during the period 20042014?
(a) 64 units
(b) 70 units
(c) 77 units
(d) 81 units
(e) 87 units
3. If volatility of a variable during 20002014 is defined as , then which of the following is true?
(a) Price per unit has highest volatility
(b) Cost per unit has highest volatility
(c) Total profit has highest volatility
(d) Revenue has highest volatility
(e) None of the above
4. If the price per unit decrease by 20% during 20042008 and cost per unit increase by 20% during 20092014, then during 20092014, then during how many number of years there is loss ?
(a) 3 yr
(b) 4 yr
(c) 5 yr
(d) 7 yr
(e) None of these
5. If the price unit decrease by 20% during 20002004 and cost per unit increase by 20% during 20052010, then the cumulative profit for the entire period 20002010 decrease by
(a) ₹ 1650
(b) ₹ 1550
(c) ₹ 1300
(d) ₹ 1250
(e) Data inadequate
Answer the questions based on the following two graphs, assuming that there is not fixed cost component and all the units produced are sold in the same year.
study the following graph carefully to answer the question that follow.
Number of foreign tourists who visited three different places in five different days
(SBI PO Main 2015)
6. What is the average number foreign tourists who visited Wagha Border on all the days together?
(a) 184
(b) 172
(c) 186
(d) 174
(e) None of these
7. Total number of foreign tourists who visited all three places on Tuesday together is what per cent of the total number foreign tourists who visited Wagha Border on Monday and Wednesday together?
(a) 168%
(b) 124%
(c) 112%
(d) 224%
(e) 212%
8. On which day was the total number of foreign tourists who visited all the three places together second lowest?
(a) Monday
(b) Tuesday
(c) Wednesday
(d) Thursday
(e) Friday
9. What is the respective ratio between the number of foreign tourists who visited Taj Mahal on Thursday and the number of foreign tourists who visited Golden Temple on Friday?
(a) 14 : 9
(b) 8 : 13
(c) 13 : 8
(d) 13 : 7
(e) None of these
10. On which day was the different between the number of foreign tourists who visited Taj Mahal and Golden Temple, second highest?
(a) Monday
(b) Tuesday
(c) Wednesday
(d) Thursday
(e) Friday
Study the following table carefully and answers the questions given below it.
Statistics of the Quantity produced and quantity Sold by Aishwarya Co Limited for the Five Months. The Stock at the Beginning of June is 75 units.
(SBI PO 2015)
11. During which month, the company had the least stock to began with?
(a) June
(b) July
(c) August
(d) October
(e) None of these
12. What was the stock at the beginning of September?
(a) 35
(b) 15
(c) 25
(d) 20
(e) None of these
13. What should be the minimum stock at the beginnings of June, if the company has to supply smoothly for all the five months?
(a) 45 units
(b) 35 units
(c) 25 units
(d) 30 units
(e) None of these
14. During which month did the company have the highest sales?
(a) June
(b) July
(c) August
(d) October
(e) None of these
15. What is the stock at the beginning of July?
(a) 50
(b) 25
(c) 100
(d) 75
(e) None of these
The circle graph given here shows the spending for a country on various sports during a particular year. Study the graph carefully and answer the questions given below it.
(SBI PO Main 2015)
16. What per cent of total expenditure is spent on tennis?
(c) 25%
(d) 45%
(e) None of these
17. How much per cent more is spent on hockey than that on golf?
(a) 27%
(b) 35%
(c) 37.5%
(d) 75%
(e) None of these
18. If the total amount spend on sports during the year be ₹ 18000000, then the amount spent on basketball exceeds on Tennis by
(a) ₹ 250000
(b) ₹ 360000
(c) ₹ 375000
(d) ₹ 410000
(e) ₹ 30000
19. How many per cent less is spent on football than that on Cricket?
(b) 27%
(e) 29%
20. If the total amount spent on sports during the year was ₹ 2 crore, the amount spent on cricket and hockey together was
(a) ₹ 800000
(b) ₹ 8000000
(c) ₹ 12000000
(d) ₹ 16000000
(e) ₹ None of these
Study the following information to answer the given questions.
Percentage of students in various courses (A, B, C, D, E, F) and Percentage of girls out of these.
Total students : 1200
(800 girls + 400 boys)
Percentage in various courses
Total Girls : 800
Percentage of Girls in courses
(SBI PO Prelim 2015)
21. For course D what is the respective ratio of boys and girls?
(a) 3 : 4
(b) 4 : 5
(c) 3 : 5
(d) 5 : 6
(e) None of these
22. For which pair of courses is the number of boys the same?
(a) E & F
(b) A & D
(c) C & F
(d) B & D
(e) None of these
23. For course, E, the number of girls is how much per cent more than the boys for course E?
(a) 250
(b) 350
(c) 150
(d) 80
(e) None of these
24. For which course is the number of boys the minimum?
(a) E
(b) F
(c) C
(d) A
(e) None of these
25. How many girls are in course C ?
(a) 44
(b) 16
(c) 40
(d) 160
(e) None of these
Study the table carefully to answer the questions that follow. Number of people Liking Eight different Teams in IPL5 and the percentages of Men, Women and Children Liking these Teams
Teams  Total number of people  Percentage of
Men women 
Children  
CSK  45525  20  44  36 
DD  36800  39  33  28 
DC  56340  45  30  25 
MI  62350  38  28  34 
RR  48300  21  44  35 
RCB  35580  15  35  50 
KXI  56250  24  36  40 
KKR  64000  16  24  30 
26. What is the approximate average number of women liking all the teams?
(a) 16707
(b) 16686
(c) 16531
(d) 16668
(e) None of these
27. The total number of women liking RR forms approximately what per cent of the total number of women liking all the teams?
(a) 11
(b) 15
(c) 20
(d) 20
(e) None of these
28. What is the total number of children liking CSK?
(a) 14085
(b) 16389
(c) 20031
(d) 14850
(e) None of these
29. What is the ratio of total number of men liking DD to those liking RR?
(a) 69 : 49
(b) 7 : 5
(c) 208 : 147
(d) 70 : 52
(e) None of these
30. The number of men liking DC forms what per cent of those liking RCB? (rounded off to two digits after decimal).
(a) 21.05%
(b) 475.04%
(c) 25.56%
(d) 25%
(e) None of these
Study the following graph to answer the given questions.
Production of two companies A & B over the years (Production in Lakh units)
(SBI PO Prelim 2015)
31. For Company A, what is the percent decrease in production from 2008 to 2009?
(a) 75
(b) 50
(c) 35
(d) 10
(e) None of these
32. In 2004, the production of Company B is approximately what per cent of that of in 2013?
(a) 60
(b) 157
(c) 192
(d) 50
(e) 92
33. For Company A, in which year is the percentage increase/decrease in the production from the previous year the highest?
(a) 2014
(b) 2005
(c) 2012
(d) 2008
(e) None of these
34. What is the difference in the total production of the two Companies for the given years?
(a) 27,00,000
(b) 31,00,000
(c) 2,70,000
(d) 3,10,000
(e) None of these
35. Which of the following is the closest average production in lakh units of Company B for the given years?
(a) 4.1
(b) 3.5
(c) 4.3
(d) 3.75
(e) 3.9
Data Interpretation Questions for SBI PO 2015 Answers
1. (b) Suppose x units are produced each year.
So, in the year 2006,
Total revenue = 1200
⇒ 12 × x = 1200x
⇒ x = 100
Profit = 300
∴ Cost price = 1200 – 300 = 900
In the year 2005,
Total revenue = 1400
⇒ 14 × x = 1400
x = 100
profit = 100
∴ Cost price = 1400 – 100 = 1300
In the year 2009,
Total revenue = 400
⇒ 8 × x = 400
⇒ x = 50
Profit = 150
∴ Cost price = 400 – 150 = 250
In the year 2011,
Total revenue = 700
⇒ 14 × x = 700
⇒ x = 50
Profit = 200
∴ Cost price = 700 – 200 = 500
Thus, per unit cost is highest in the year 2005.
2. (b)
3. (c) Checking option (a),
Checking of option (b),
Total cost = Revenue – Profit
= (700 + 1400 + 1200 + 900 + 1100 + 400 + 200 + 700 + 600 + 800 + 900) – (0 + 100 + 300 + 150 + 0 +150 + 100 + 200 + 0 + 400 + 300)
= 8900 – 1700 = 7200
Checking option (c),
Checking option (d),
∴ Total profit has highest volatility.
4. (c)
In a year when total cost is more than new revenue then in that year there is loss.
These years are 2004, 2005, 2006, 2007 and 2008
So, there are total 5 yr
5. (b)
Total decrease in revenues
= 20% of (700 + 400 + 1200 + 900 + 1100) = 1060
Total increase in cost
= 20% of (250 + 100 + 500 + 600 + 400 + 600) = 490
Decrease in cumulative profit = Total decrease in revenues + Total increase in cost
= 1060 + 490 = ₹ 1550
6. (b) Total number of foreign tourists who visited Wagha
Border on all the days together
= 130 + 190 + 120 + 200 + 220 = 860
7. (e) Total number of tourists whos visited all the three places on Tuesday = 70 + 190 + 270 = 530
Total number of foreign tourists who visited Wagha Border on Monday and Wednesday together = 130 + 120 = 250
8. (c) Total number of tourists who visited all the three places
on Monday = 90 + 130 + 200 = 420
on Tuesday = 70 + 190 + 270 = 530
on Wednesday = 120 + 150 + 180 = 450
on Thursday = 200 + 230 + 260 = 690
on Friday = 140 + 190 + 220 = 550
Thus, the number of tourists was second lowest on Wednesday.
9. (d) Number of tourists who visited Taj Mahal on Thursday = 260
Number of thourists who visited Golden Temple on Friday = 140
Therefore, required ratio = 260 : 140 = 13 : 7
10. (a) Difference between the number of foreign tourists who visited Taj Mahal and Golden Temple
on Monday = 200 – 90 = 110
on Tuesday = 270 – 70 = 200
on Wednesday = 180 – 150 = 30
on Thursday = 260 – 230 = 30
on Friday = 190 – 140 = 50
Thus, the difference is second highest on Monday.
Stock at the beginning of
June = 75 units
July = 75 – (350 – 300) = 75 – 50 = 25 units
August = 25 – (275 – 250) = 25 – 25 = 0 unit
September = 200 – 175 = 25 units
October = 25 – (325 – 300) = 50 units
November = 25 + (325 – 300) = 50 units
From the above calculation, we get the following table
11. (c) From the above table, it is clear that in the beginning of August, the company had the least stock.
12. (c) The stock at the beginning of September was 25 units.
13. (e) Required minimum stock should be 75 units. If we had the stock at the beginnings less than 75 units, the company would not have been able to supply in August.
14. (a)
15. (b) The stock at the beginnings of July was 25 units.
16. (a) Percentage of money spent on tennis
17. (d) Degree value of expenditure on hockey = 63°
Degree value of expenditure on golf = 36°
18. (a) Amount spent on basketball exceeds that on tennis by
= ₹ = ₹ 250000
19. (c) Degree value of the expenditure
on football = 54°
on cricket = 81°
20. (b) Degree value of expenditure on cricket and hockey = (81 + 63)° = 144°
∴ Required amount spent on them = ₹
= 0.8 crore = ₹ 8000000
21. (a) For course D
No. of girls = 30% of 800
No. of students
∴ Number of boys = 420 – 240 = 180
∴ Required ratio = 180 : 240 = 3 : 4
22. (c) Number of boys
in course E = 12% of 1200 – 14% of 800 = 144 – 112 = 32
in course F = 13% of 1200 – 14% of 800 = 156 – 112 = 44
in course A = 20% of 1200 – 30% of 800 = 240 – 240 = 0
in course D = 35% of 1200 – 30% of 800 = 420 – 240 = 180
in course C = 5% of 1200 – 2% of 800 = 60 – 16 = 44
Obviously pair C and F is our answer.
23. (a) For Course E,
No. of girls = 14% of 800 = 112
No. of boys = 32
∴ Required percentage
24. (d)
25. (b) No. of girls in course C = 2% of 800 = 16
26. (e) Number of women liking
CSK = 44% of 45525 = 20031
DD = 33% of 36800 = 12144
DC = 30% 0f 56340 = 16902
MI = 28% of 62350 = 17458
RR = 44% of 48300 = 21252
RCB = 35% of 35580 = 12453
KXI = 36% of 56250 = 20250
KKR = 54% of 64000 = 34560
Total = 155050
27. (e) Required percentage
= 21252/155050 × 100 = 13.7%
28. (b) Required number = 45525×36/100 = 16389
29. (c) Required ratio = (36800 × 39) : (48300 × 21) = 208 : 147
30. (c) Number of men liking DC = 45% 56340 = 25353
Number of men liking RCB = 15% of 355080 = 5337
31. (c) Production of Company A
in 2008 = 4 lakh units
in 2009 = 3 lakh units
Decrease = 4 – 3 = 1 lakh units
∴ % decrease
32. (b) Production of Company B
in 2013 = 7 lakh units
in 2014 = 11 lakh units.
∴ Required percentage
33. (d) It is obvious from the graph.
34. (a) Total production of Company A
= (4 + 3 + 8 + 8 + 8 + 7 + 8 + 12) = 58 lakh units
= 5800000
Total production of Company B
= (1 + 1 + 1 + 2 + 3 + 5 + 7 + 11) = 31 lakh units
= 3100000
∴ Required difference = (58 – 31) × 100000
= 2700000
35. (e) Required average production of Company B
= 3.875 ≈ 3.9 lakh units
Data Interpretation Questions for SBI PO 2014 Exam
In the following multiple bar diagram, the data regarding cost of production and sales revenue of the company XYZ in the given years have been given. Study the bar diagram carefully and answer the questions. (SBI PO 2014)
1. By what per cent is the amount received from the sales in the year 2005 of the company, more than the expenditure on production in the year 2008?
(a) 45%
(b) 40%
(c) 48%
(d) 49%
(e) 50%
2. In how many years the cost of production is more than the average cost of production of the given years?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) None of these
3. In how many years the sales revenue is less than the average sales revenue of the given years?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) None of these
4. If the cost of production in 2004 and 2007 be increased by 25% and 30% respectively, then by what per cent will the total cost in these both years be more than the sales revenue of the year 2008 ?
(a) 62.7%
(b) 65.7%
(c) 67.7%
(d) 68.5%
(e) None of these
5. In which year the company had maximum profit per cent ?
(a) 2008
(b) 2007
(c) 2006
(d) 2005
(e) 2004
6. If the sales revenues in the years 2005, 2006 and 2007 increase by 20%, 25% and 30% respectively and the costs of production in the years 2007, 2008 and 2009 increase by 20%, 25% and 35% respectively, what will be the difference between average sales revenue and average cost of production?
(a) ₹ 185.59 thousands
(b) ₹ 188.59 thousands
(c) ₹ 174.59 thousands
(d) ₹ 200.59 thousands
(e) ₹ None of these
In the following multiple graphs production of wheat (in quintals) by three states – Bihar, Madhya pradesh and Punjab have been given. Study the following graphs carefully to answer the questions.
(SBI PO 2014)
7. If the production of wheat by Madhya Pradesh in the years 2003, 2004, 2005 and 2007 increase by 30%, 40%, 45% and 40% respectively, what will be the overall percentage increase in the production of wheat in the state in the given years?
(a) 22%
(b) 25%
(c) 35%
(d) 16%
(e) 19%
8. What was the average production of wheat by all three states in the year 2005? (in quintals)
9. In the given years, what is the average production of wheat in Bihar? (in quintals)
(a) 3068
(b) 3076
(c) 3086
(d) 3088
(e) None of these
10. If the productions of wheat in Bihar in the years 2001, 2002, 2003 and 2004 increase by 20%, 25%, 28% and 35% respectively; what will be the percentage increase in the average production of the state for the given years?
(a) 35.7%
(b) 38.7%
(c) 40.7%
(d) 42.5%
(e) None of these
11. By what per cent is the total is the total production of wheat by three states in the year 2002, 2003 and 2004 more or less than that in the years 2005, 2006 and 2007 ?
(a) 2.5%
(b) 2.6%
(c) 1.9%
(d) 1.09%
(e) None of these
12. What was the total production of wheat by these three states in the year 2007 ? (in quintals)
(a) 9900
(b) 9700
(c) 9980
(d) 8800
(e) None of these
In the following bar diagram the number of engineers employed in various companies has been given. Study the bar diagram carefully to answer the questions.
(SBI PO 2014)
13. The number of post graduate engineers employed in the company W is what per cent of the total engineers employed in that company ?
(e) None of these
14. What is the average number of junior engineers employed in all the companies?
(a) 150
(b) 170
(c) 160
(d) 180
(e) 190
15. What is the difference between the average number of junior engineers and assistant engineers taking all the companies together?
(a) 18
(b) 15
(c) 10
(d) 22
(e) 25
16. If the number of assistant engineers employed in all the companies be increased by 37% and the number of post graduate engineers employed in all the companies b decreased by 20%, by what percent will the number of assistant engineers be less than that of post graduate engineers?
(a) 5.6%
(b) 7.8%
(c) 8%
(d) 9.3%
(e) None of these
17. If the numbers of all the engineers in the company V, company X and company Y be increased by 30%, 35% and 40% respectively, what will be the overall percentage increase in the number of all engineers of all the companies taken together ?
(a) 20%
(b) 22%
(c) 24%
(d) 25%
(e) None of these
18. What is the ratio between the number of assistant engineers employed in company V and Company X ?
(a) 3 : 5
(b) 3 : 4
(c) 2 :3
(d) 3 : 2
(e) None of these
In the following pie charts the percentage of employees of a company working in 8 different countries has been given. Study these piecharts carefully to answer the questions.
Total number of employees = 86000
Number of male employees = 56000
Note: Roman digits show the countries. (SBI 2014)
19. What is the ratio between male employees working in the country I and country II respectively?
(a) 3 : 4
(b) 5 : 4
(c) 5 : 3
(d) 3 : 2
(e) 2 : 3
20. What is the ratio between the number of male employees and female employees in country II?
(a) 70 : 53
(b) 70 : 31
(c) 70 : 59
(d) 53 : 70
(e) None of these
21. What is the approximate average number of male employees in countries I, II and III ?
(a) 9670
(b) 6970
(c) 6907
(d) 6977
(e) None of these
22. What is the average number of female employees in the countries IV and VII?
(a) 1370
(b) 1070
(c) 1570
(d) 1470
(e) None of these
23. If an increase of 40% is made in the average number of female employees, working in countries III, IV and V, then their resulting average number will be what per cent of the average number of female employees?
(a) 83%
(b) 85%
(c) 65%
(d) 68%
(e) 69%
24. By what per cent is the total number of employees in countries V, VI and VII more than the number of male employees working in the countries II, III and IV?
(a) 50.2%
(b) 53.6%
(c) 55%
(d) 48%
(e) 49%
In the following table, information regarding publishing books by different publishers has been given. Study the table carefully and answer the questions.
Publishing Houses 
Number of Books published  Ratio of Academic and nonacademic books  Percentage of books distributed  Number of distributors in publishing house 
M  28200  7 : 3  81  17 
N  32200  5 : 9  74  23 
O  29700  6 : 5  92  18 
P  31200  8 : 5  86  24 
Q  33800  7 : 6  79  25 
R  35700  11 : 6  82  21 
S  37800  5 : 13  89  24 
(SBI PO 2014)
25. What is the difference between the number of academic books published by publishing houses M and P ?
(a) 450
(b) 640
(c) 540
(d) 504
(e) None of these
26. How many books were given to each distributor by publisher Q if each publisher gets equal number of books?
(a) 1806
(b) 1068
(c) 1608
(d) 1308
(e) None of these
27. What is the average number of nonacademic books published by publisher R and S?
(a) 18750
(b) 18850
(c) 19950
(d) 18950
(e) 19990
28. What is the total number of books distributed by publishers O and Q?
(a) 26702
(b) 27324
(c) 55026
(d) 54026
(e) None of these
29. If the total number of books published by publishers P, Q and R is increased by 30% and the total number of books published by remaining publishers be decreased by 20%, what will be the new average of books published by all the publishers ?
(a) 33418
(b) 33318
(c) 32518
(d) 33618
(e) None of these
30. The ratio of the number of books published by publishers P and Q is
(a) 156 : 139
(b) 156 : 169
(c) 3 : 5
(d) 5 : 17
(e) None of these
In the following table, the number of candidates appeared and qualified for different posts in an institute during various years has been given. Read the table carefully and answer the questions.
Description of appeared – qualified candidates
Years  2001  2002  2003  2004  2005  2006  
Posts  App.  Qual.  App.  Qual.  App.  Qual.  App.  Qual.  App.  Qual.  App.  Qual. 
A  242  157  345  190  330  240  387  309  433  390  483  417 
B  387  310  427  280  410  380  417  354  456  412  339  265 
C  378  302  411  280  520  415  340  221  381  355  335  290 
D  420  364  577  315  487  290  490  480  512  487  410  370 
E  392  370  380  316  250  180  430  416  447  423  381  351 
F  509  412  480  423  390  322  227  190  329  279  370  337 
Note : App. – Appeared Qual. – Qualified 
(SBI PO 2014)
31. What is the approximate average number of candidates who qualified for all the posts in the year 2002 ?
(a) 300
(b) 280
(c) 290
(d) 310
(e) 314
32. What is the approximate average number of candidates who appeared for all the posts in the year 2006?
(a) 366
(b) 389
(c) 386
(d) 375
(e) 390
33. The difference between the number of candidates who appeared and qualified for the post D in the years 2001, 2002 and 2003 is
(a) 615
(b) 605
(c) 601
(d) 515
(e) 505
34. What approximate percentage of candidates qualified for the post of A in the year 2003?
(a) 73%
(b) 70%
(c) 68%
(d) 69%
(e) 75%
35. The respective ratio between the number of candidates who qualified for the posts of A and D in the year 2002 is
(a) 67 : 38
(b) 38 : 63
(c) 38 : 67
(d) 19 : 31
(e) None of these
36. In which year maximum number of candidates were selected for the post of A?
(a) 2003
(b) 2004
(c) 2005
(d) 2006
(e) 2002
37. In which year minimum number of candidates qualified for the post of F?
(a) 2002
(b) 2003
(c) 2004
(d) 2006
(e) 2005
38. The average number of candidates who qualified for all the posts in the year 2004 is
(a) 300
(b) 315
(c) 328
(d) 345
(e) 360
Study the piecharts carefully to answer the following questions.
Percentage of students enrolled in different activities in a school
N = 3000
Percentage breakup of girls enrolled in these activities out of the total students.
n = 1750
(SBI PO 2014)
39. Number of girls enrolled in Dancing form what per cent of total number of students in the school? (rounded off to two digits after decimal)
(a) 12.35
(b) 14.12
(c) 11.67
(d) 10.08
(e) None of these
40. How many boys are enrolled in Singing and Craft together?
(a) 505
(b) 610
(c) 485
(d) 420
(e) None of these
41. What is the respective ratio of number of girls enrolled in Swimming to the number of boys enrolled in Swimming ?
(a) 47 : 49
(b) 23 : 29
(c) 29 : 23
(d) 49 : 47
(e) None of these
42. What is the total number of girls enrolled in Swimming and Drawing together ?
(a) 480
(b) 525
(c) 505
(d) 495
(e) None of these
43. What is the approximate percentage of boys in the school?
(a) 34
(b) 56
(c) 28
(d) 50
(e) None of these
Data Interpretation Questions for SBI PO 2014 Answers
1. (a) Sales revenue
= ₹ 725 thousand
Cost of production in 2008
= Rs. 500 thousand
∴ Required percentage
2. (b) Average production cost
= ₹
= = ₹ 500 thousand
Required years ⇒ 2004 and 2009.
3. (c) Average sales revenue
= ₹ thousand
= ₹ 704 thousand
In years 2006 and 2007 sales revenue is 550 and 600 respectively.
4. (a) New production cost in the year 2004
= ₹ 781.25 thousand
= ₹ 520 thousand
∴ Total cost = 781.25 + 520
= ₹ 1301.25 thousand
∴ Required percentage
5. (a) Percentage profit:
= ₹ 870 thousand
= ₹ 687.5 thousand
= ₹ 780 thousand
Average Revenue
= ₹ 779.17 thousand
Increase in production cost
= ₹ 480 thousand
= ₹ 625 thousand
= ₹ 708.75 thousand
Average cost
thousand
= ₹ 604.58 thousand
Difference
= ₹ (779.17 – 604.58) thousand
= ₹ 174.59 thousand
6. (c) Increase in sales revenue:
= ₹ 870 thousand
= ₹ 687.5 thousand
= ₹ 780 thousand
Average revenue
= 779.17 thousand
Increase in production cost
= ₹ 480 thousand
= ₹ 325 thousand
= ₹ 708.75 thousand
Average cost
= ₹ 604.58 thousand
Difference
= ₹(779.17 – 604.58) thousand
= ₹ 174.59 thousand
7. (a)
Increase in wheat production:
Total earlier production of wheat in Madhya Pradesh
= 2400 + 3300 + 2900 + 2900 + 3000 + 2400 + 2800
= 19700 quintals
New wheat production
= 2400 + 3300 + 3510 + 4060 + 4350 + 2400 + 4060
= 24080 quintals
Increase = 24080 – 19700
= 4380 quintals
Percentage increase
8. (b) Required average production
9. (c) Average production of Bihar.
10. (b) Increase in wheat production in Bihar:
= ₹ 3360 quintals
= ₹ 3375 quintals
= ₹ 3584 quintals
= ₹ 5130 quintals
Total new production = 3360 + 3375 + 3584 + 5130 + 2100 + 3800 + 3600
= 29949 quintals
Total earlier production = 2800 + 2700 + 2800 + 3800 + 2100 + 3800 + 3600 = 21600 quintals
Increase = 29949 – 21600
= 8349 quintals
Required percentage increase
11. (d) Wheat production by three states:
Year 2002 ⇒ 3300 + 2900 + 2700 = 8900 quintals
Year 2003 ⇒ 2800 + 2700 + 3700 = 9200 quintals
Year 2004 ⇒ 2900 + 3100 + 3800 = 9800 quintals
Total production in these years
= 8900 + 9200 + 9800 = 27900 quintals
Year 2005 ⇒ 2100 + 3000 + 3500 = 8600 quintals
Year 2006 ⇒ 2400 + 2900 + 3800 = 9100 quintals
Year 2007 ⇒ 2900 + 3400 + 3600 = 9900 quintals
Total production = 8600 + 9100 + 9900
= 27600 quintals
12. (a) Total wheat production in the year 2007
= (2900 + 3400 + 3600) quintals
= 9900 quintals
13. (a) Post graduate engineers employed in company W = 200
14. (b) Average number of junior engineers
15. (c) Average number of assistant engineers
Required difference = 180 – 170 = 10
16. (d) In all companies:
Assistant engineers = 150 + 300 + 200 + 150 + 100
= 900
Number after 37% increase
Postgraduate engineers = 100 + 250 + 400 + 550 + 400 = 1700
Number after 20% decrease
∴ Required percentage
17. (b) Increase in the number of engineers:
Total engineers = 520 + 945 + 1330 + 650 + 750
= 4195
Total original number of engineers = 400 + 650 + 700 + 950 + 750 = 3450
Percentage increase
= 22%
18. (b) Required ratio = 150 : 200 = 3 : 4
Country  Total employees 
No. of male employees 
I  15480  8400 
II  10320  5600 
III  6880  6720 
IV  12040  10080 
V  14620  10080 
VI  13760  3920 
VII  6020  5040 
VIII  6880  6160 
19. (b) Required ratio
= 8400 : 5600 = 15 : 12 = 5 : 4
20. (c) Employees in country II:
Males = 5600
Females = 10320 – 5600 = 4720
Required ratio
= 5600 : 4720 = 70 : 59
21. (c) Male employees:
Countries (I + II + III)
= 8400 + 5600 + 6720 = 20720
22. (d) Females in country IV
= 12040 – 10080 = 1960
= 6020 – 5040 = 980
Required average
23. (a) New number of female employees:
Country III
Total employees = 6880
Female employees = 6880 – 6720 = 160
Country IV
Total employees = 12040
Female employees = 12040 – 10080 = 1960
Country V
Total employees = 14620
Female employees
⇒ 14620 – 10080 = 4540
Total female employees
= 160 + 1960 + 4540
= 6660
∴ Required percentage
24. (b) Total employees in countries V, VI and VII = 14620 + 13760 + 6020
= 34400
Total male employees in countries II, III and IV.
= 5600 + 6720 + 10080
∴ Required percentage
25. (c) Academic books published by publisher M
Academic books published by publisher P
Required difference = 19740 – 19200 = 540
26. (b) Books distributed
Books given to each distributor
27. (c) Nonacademic books:
28. (d) Required number distributed books
= 27324 + 26702 = 54026
29. (b) Total books published by Publishers P, Q and R
Books published by remaining publishers
∴ Required average
30. (b) Required ratio
= 312 : 338
= 156 : 169
31. (a) Required average
32. (c) Required average
33. (d) For the post of D in the years 2001, 2002 and 2003:
Appeared candidates ⇒ 420 + 577 + 487 = 1484
Qualified candidates ⇒ 364 + 315 + 290 = 969
Difference = 1484 – 969 = 515
34. (a) Required percentage
35. (b) Required ratio
= 190 : 135 = 38 : 63
36. (d) It is clear from the table.
Year 2006 ⇒ 417
37. (c) It is clear from the table year 2004 ⇒ 190
38. (c) Required average
39. (c) Required %
40. (a) Number of boys enrolled in singing and craft
= (630 – 490) + (750 – 385)
= 140 + 365
= 505
41. (d) Number of girls enrolled in swimming = 245
Number of boys enrolled in swimming =
(480 – 245) = 235
Required ratio = 245 : 235
= 49 : 47
42. (b) Total number of girls enrolled in swimming and drawing together = (245 + 280) = 525
43. (e) Number of boys
= 3000 – 1750 = 1250
∴ Required percentage
= 41.67 ≈ 42
Data Interpretation Questions for SBI PO 2013 Exam
Study the following information carefully and answer the given questions.
Cost of three different fruits (in rupees per kg. in five different cities)
(SBI PO 2013)
1. In which city is the difference between the cost of one kg of apple and cost of one kg of guava second lowest?
(a) Jalandhar
(b) Delhi
(c) Chandigarh
(d) Hoshiarpur
(e) Ropar
2. Cost of one kg of guava in Jalandhar is approximately what percent of the cost of two kgs of grapes in Chandigarh?
(a) 66
(b) 24
(c) 28
(d) 34
(e) 58
3. What total amount will Ram pay to the shopkeeper for purchasing 3 kgs of apples and 2 kgs of guavas in Delhi? (a) ₹ 530/
(b) ₹ 450/
(c) ₹ 570/
(d) ₹ 620/
(e) ₹ 490/
4. Ravinder had to purchase 45 kgs of grapes from Hoshiarpur. Shopkeeper gave him discount of 4% per kg. What amount did he pay to the shopkeeper after the discount?
(a) ₹ 8,280/
(b) ₹ 8,104/
(c) ₹ 8,340/
(d) ₹ 8,550/
(e) ₹ 8,410/
Study the following information carefully and answer the given questions. (SBI PO 2013)
Number of students (in thousands) in two different universities in six different years
Number of students
5. What was the difference between the number of students in university – 1 in the year 2010 and the number of students in university – 2 in the year 2012 ?
(a) Zero
(b) 5,000
(c) 15,000
(d) 10,000
(e) 1,000
6. What is the sum of the number of students in university – 1 in the year 2007 and the number of students in university – 2 in the year 2011 together?
(a) 50000
(b) 55000
(c) 45000
(d) 57000
(e) 40000
7. If 25% of the students in university – 2 in the year 2010 were females, what was the number of male students in the university 2 in the same year?
(a) 11250
(b) 12350
(c) 12500
(d) 11500
(e) 11750
8. What was the present increase in the number of students in University – I in the year 2011 as compared to the previous year?
(a) 135
(b) 15
(c) 115
(d) 25
(e) 35
9. In which year was the difference between the number of students in university – I and the number of students in university – 2 highest?
(a) 2008
(b) 2009
(c) 2010
(d) 2011
(e) 2012
Study the following bargraph carefully and answer the following questions. (SBI PO 2013)
10. What is Gita’s average earnings over all the days together?
(a) ₹ 285/
(b) ₹ 290/
(c) ₹ 320/
(d) ₹ 310/
(e) ₹ 315/
11. What is the total amount earned by Rahul and Naveen together on Tuesday and Thursday together?
(a) ₹ 1,040/
(b) ₹ 1,020/
(c) ₹ 980/
(d) ₹ 940/
(e) ₹ 860/
12. Gita donated her earnings of Wednesday to Naveen. What was Naveen’s total earnings on Wednesday after Gita’s donation?
(a) ₹ 520/
(b) ₹ 550/
(c) ₹ 540/
(d) ₹ 560/
(e) ₹ 620/
13. What is the difference between Rahul’s earnings on Monday and Gita’s earnings on Tuesday?
(a) ₹ 40/
(b) ₹ 20/
(c) ₹ 50/
(d) ₹ 30/
(e) ₹ 10/
14. What is the respective ratio between Naveen’s earnings on Monday, Wednesday and Thursday?
(a) 7 : 3 : 5
(b) 8 : 6 : 5
(c) 8 : 7 : 4
(d) 9 : 5 : 4
(e) 6 : 2 : 3
Study the following piechart and answer the following questions. (SBI PO 2013)
Percentagewise distribution of employees in six different professions Total number of employees = 26800
15. What is the difference between the total number of employees in teaching and medical profession together and the number of employees in management profession?
(a) 6770
(b) 7700
(c) 6700
(d) 7770
(e) 7670
16. In management profession threefourth of the number of employees are female. What is the number of male employees in management profession?
(a) 1239
(b) 1143
(c) 1156
(d) 1289
(e) 1139
17. 25% of employees from film production profession went on a strike. What is the number of employees from film
production who have not participated in the strike?
(a) 3271
(b) 3819
(c) 3948
(d) 1273
(e) 1246
18. What is the total number of employees in engineering profession and industries together?
(a) 5698
(b) 5884
(c) 5687
(d) 5896
(e) 5487
19. In teaching profession if threefifth of the teachers are not permanent, what is the number of permanent teachers in the teaching profession?
(a) 1608
(b) 1640
(c) 1764
(d) 1704
(e) 1686
Study the table carefully to answer the questions that follow:
Monthly Bill (in rupees) of landline phone, electricity, laundry and mobile phone paid by three different people in five different months. (SBI PO 2013)
Month  Monthly Bills  
Landline Phone  Electricity  Laundry  Mobile Phone  
Ravi  Dev  Manu  Ravi  Dev  Manu  Ravi  Dev  Manu  Ravi  Dev  Manu  
March  234  190  113  145  245  315  93  323  65  144  234  345 
April  124  234  321  270  220  135  151  134  35  164  221  325 
May  156  432  211  86  150  98  232  442  132  143  532  332 
June  87  123  124  124  150  116  213  324  184  245  134  125 
July  221  104  156  235  103  131  413  532  143  324  432  543 
20. What is the total amount of bill paid by Dev in the month of June for all the four commodities?
(a) ₹ 608/
(b) ₹ 763/
(c) ₹ 731/
(d) ₹ 683/
(e) ₹ 674/
21. What is the average electricity bill paid by Manu over all the five months together?
(a) ₹ 183/
(b) ₹ 149/
(c) ₹ 159/
(d) ₹ 178/
(e) ₹ 164/
22. What is the difference between the mobile phone bill paid by Ravi in the month of May and the laundary bill paid by Dev in the month of March?
(a) ₹ 180/
(b) ₹ 176/
(c) ₹ 190/
(d) ₹ 167/
(e) ₹ 196/
23. In which months respectively did Manu pay the second highest mobile phone bill and the lowest electricity bill?
(a) April and June
(b) April and May
(c) March and June
(d) March and May
(e) July and May
24. What is the respective ratio between the electricity bill paid by Manu in the month of April and the mobile phone bill paid by Ravi in the month of June?
(a) 27 : 49
(b) 27 : 65
(c) 34 : 49
(d) 135 : 184
(e) 13 : 24
Study the table carefully to answer the questions that follow:
Station Name 
Arrival time  Departure time  Halt time (in minutes)  Distance travelled from origin (in km)  No. of Passengers boarding the train at each station 
Dadar  Starting point  12.05 am  –  0 km  437 
Vasai Road  12.53 am  12.56 am  3 minutes  42 km  378 
Surat  4.15 am  4.20 am  5 minutes  257 km  458 
Vadodara  6.05 am  6.10 am  5 minutes  386 km  239 
Anand Jn.  6.43 am  6.45 am  2 minutes  422 km  290 
Nadiad Jn.  7.01 am  7.03 am  2 minutes  440km  1 32 
Ahmedabad  8.00 am  8.20 am  20 minutes  486 km  306 
Bhuj  5.40 pm  Ending point  –  977 km  None 
25. What is the distance travelled by the train from Surat to Nadiad Jn.?
(a) 176 km
(b) 188 km
(c) 183 km
(d) 193 km
(e) 159 km
26. How much time does the train take to reach Ahmedabad after departing from Anand Jn. (including the halt time)?
(a) 1 hr. 59 min
(b) 1 hr. 17 min.
(c) 1 hr. 47 min.
(d) 1 hr. 45 min.
(e) 1 hr. 15 min.
27. What is the respective ratio between the number of passengers boarding from Vasai Road and from Ahmedabad in the train?
(a) 21 : 17
(b) 13 : 9
(c) 21 : 19
(d) 15 : 13
(e) 13 : 15
28. If halt time (stopping time) of the train at Vadodara is decreased by 2 minutes and increased by 23 minutes at Ahmedabad. At what time will the train reach Bhuj?
(a) 6.10 am
(b) 6.01 pm
(c) 6.05 am
(d) 6.50 pm
(e) 6.07 pm
29. Distance between which two stations is second lowest?
(a) Nadiad Jn. to Ahmedabad
(b) Anand Jn. to Nadiad Jn.
(c) Dadar to Vasai Road
(d) Anand Jn. to Vadodara
(e) Vasai Road to Surat
Study the table carefully to answer the questions that follow.
Month

Temperature  
Bhuj  Sydney  Ontario  Kabul  Beijing  
Max.  Min.  Max.  Min.  Max.  Min.  Max.  Min.  Max.  Min.  
1^{st} September  24  14  12  2  5  1  34  23  12  9 
1^{st} October  35  21  5  – 1  15  6  37  30  9  3 
1^{st} November  19  8  11  3  4  0  45  36  15  1 
1^{st} December  9  2  – 5  – 9  – 11  – 7  31  23  2  – 3 
1^{st} January  – 4  – 7  11  – 13  – 14  – 19  20  11  5  – 13 
30. What is the difference between the maximum temperature of Ontario on 1^{st} November and the minimum temperature of Bhuj on 1^{st} January?
(a) 3°C
(b) 18°C
(c) 15°C
(d) 9°C
(e) 11°C
31. In which month respectively the maximum temperature of Kabul is second highest and minimum temperature of Sydney is highest?
(a) 1^{st} October and 1^{st} January
(b) 1^{st} October and 1^{st} November
(c) 1^{st} December and 1^{st} January
(d) 1^{st} September and 1^{st} January
(e) 1^{st} December and 1^{st} September
32. In which month (on 1^{st} day) is the difference between maximum temperature and minimum temperature of Bhuj second highest?
(a) 1^{st} September
(b) 1^{st} October
(c) 1^{st} November
(d) 1^{st} December
(e) 1^{st} January
33. What is the average maximum temperature of Beijing over all the months together?
(a) 8.4°C
(b) 9.6°C
(c) 7.6°C
(d) 9.2°C
(e) 8.6°C
34. What is the respective ratio between the minimum temperature of Beijing on 1^{st} September and the maximum temperature of Ontario on 1^{st} October?
(a) 3 : 4
(b) 3 : 5
(c) 4 : 5
(d) 1 : 5
(e) 1 : 4
Study the piechart and table carefully to answer the questions that follow: (SBI PO 2013)
Piechart showing percentage wise distribution of cars in four different states
Total cars = 700
Distribution of Cars
Table showing ratio between diesel and petrol engine cars which are distributed among four different states
State  Diesel Engine Cars  Petrol Engine Cars 
State – 1  3  4 
State – 2  5  9 
State – 3  5  3 
State – 4  1  1 
35. What is the difference between the number of diesel engine cars in state2 and the number of petrol engine cars in state4?
(a) 159
(b) 21
(c) 28
(d) 34
(e) 161
36. Number of petrol engine cars in state3 is what percent more than the number of diesel engine cars in state1?
(a) 100
(b) 200
(c) 300
(d) 125
(e) 225
37. If 25% of diesel engine cars in state3 are AC and remaining cars are nonAC, what is the number of diesel engine cars in state3 which are nonAC?
(a) 75
(b) 45
(c) 95
(d) 105
(e) 35
38. What is the difference between the total number of cars in state3 and the number of petrol engine cars in state2?
(a) 9 6
(b) 106
(c) 112
(d) 102
(e) 98
39. What is the average number of petrol engine cars in all the states together?
(a) 86.75
(b) 89.25
(c) 89.75
(d) 86.25
(e) 88.75
Data Interpretation Questions for SBI PO 2013 Answers
1. (b) Difference between cost of 1 kg apple and cost of 1 kg guava in 5 cities.
J 160 – 60 = 100
D 130 – 90 = 40
C 180 – 120 = 60
H 90 – 30 = 60
R 40 – 20 = 20
∴ Cost is second lowest in Delhi.
2. (d) Cost of 1 kg guava in Jalandhar = ₹ 60
Cost of 2 kg grapes in chandigarh = ₹ 90 x 2 = 180
3. (c) Cost of 3 kgs apples for Ram = 3 x 130 = ₹ 390
Cost of 2 kgs guavas for Ram = 2 x 90 = ₹ 180
Total cost that Ram pay = 390 + 180 = ₹ 570
4. (a) Total cost of 45 kgs grapes from Hoshiarpur = 45 x 190 = ₹ 8550
After discount 4% Ravinder paid
= ₹ 8208
5. (a)Number of students in university I in 2010 = 20,000
Number of students in university II in 2012 = 20,000
Difference = 20,000 – 20,000 = 0
6. (e)Number of students in university I in 2007 = 10,000
Number of students in university II in 2011 = 30,000
Total students = 10,000 + 30,000 = 40,000
7. (a)Total no. of students in Uni2 in 2010 = 15,000
No. of females students = 25% of 15000
8. (d) No. of male students = 15,000 – 3750 = 11250
Number of students in university I in 2011 = 25,000
Number of students in university I in 2010 = 20,000
Increase = 25000 – 20000 = 5000
9. (e) Difference between Number of students in university I & Number of students in university II for the year
2007 – 10,000
2008 – 10,000
2009 – 10,000
2010 – 5,000
2011 – 5,000
2012 – 15,000
10. (b)
Gita’s average earning over all the day’s
= ₹ 290
11. (d) Rahul earned on Tuesday and Thursday
= 180 + 340 = ₹ 520
Total = 520 + 420 = ₹ 940
12. (c) Gita donated Naveen = ₹ 420
Naveen’s total earning on Wednesday
= 420 + 120 = ₹ 540
13. (a) Rahul’s earning on Monday = ₹ 240
Gita’s earning on Tuesday = ₹ 200
Diff = 240 – 200 = ₹ 40
14. (d)Naveen’s earning on Monday, Wednesday and Thursday
= 360 : 120 : 180
= 6 : 2 : 3
15. (c) No. of employees in teaching and medical = 42%
No. of employees in management = 17%
Difference = 42 – 17 = 25%
16. (e) In management employees are female
∴ employees in management are male
∴ No. of male employees
17. (b) In film production employees on strike = 25%
No. of employees not in the strike = 75%
∴ No. of employees not in strike
18. (d) Total No. of employees in engineering industries
= 9 + 13 = 22%
19. (a) of the teachers are not permanent
of the teachers are permanent
∴ No. of permanent teachers
20. (c) Total amount paid by Dev in June for all commodities
= 123 + 150 + 324 + 134
= ₹ 731
21. (c) Average electricity bill paid by Manu in all five months = 315 + 135 + 98 + 116 + 131
= ₹ 159
22. (a) Mobile phone bill paid by Ravi in May = ₹ 143
Loundry bill paid by Dev in March = ₹ 323
Difference = 323 – 143 = ₹ 180
23. (d)
24. (a) Electricity bill paid by Manu in April = 135
Mobile bill paid by Ravi in June = 245
Ratio = 135 : 245 = 27 : 49
25. (c)Distance travelled by train from Surat to Nadiad Jn.
= 440 – 257 = 183 kms
26. (a)Time taken to reach Ahmedabad
= 8 : 00 Am – 6 : 43 Am = 1 hour 17 min.
27. (a) Ratio between No. of passengers boarding from Vasai
Road and from Ahmedabad
= 378 : 306 = 21 : 17
28. (b) Total time increase = 23 – 2 = 21 min.
∴ Train will reach Bhuj at = 5 : 40PM + 21 min = 6 : 01 PM
29. (d) Distance between Anand Jn. to Vadodara is second lowest.
30. (e) Difference between the max. temperature of Ontario on 1^{st} Nov. and the min. temperature of Bhuj on 1^{st }Jan. = 4 – (7) = 11°C
31. (b)
32. (c) Difference between max. and min. temperature of Bhuj
Sept. = 10°C
Oct. = 14°C
Nov. = 11°C
Dec. = 7°C
Jan. = 3°C
33. (e) Average of max. temperature of Beijing over all the months
34. (b)Ratio between minimum temperature of Beijing on 1^{st }sept. and maximum temperature of Ontario on 1^{st} Oct. = 9 : 15 = 3 : 5
Total Cars = 700
State  Total Cars  Diesel Cars 
Petrol Cars 
1  98  42  56 
2  196  70  126 
3  224  140  84 
4  182  91  91 
35. (b) Difference between No. of diesel cars in S2 and No. of pertrol cars in S4 = 91 – 70 = 21
36. (a) Petrol cars in S – 3 = 84
Diesel cars in S1 = 42
37. (d) 25% diesel cars in S3 are AC
∴ 75% diesel cars in S3 are nonAC
∴ No. of nonAC cars
38. (e) Difference between total cars in S3 and petrol cars in S2
= 224 – 126 = 98
39. (b) Average of petrol cars in all states together
Data Interpretation Questions for SBI PO 2011 Exam
Contribution of different sources of water to fulfil the requirement in Delhi and consumption of water for different uses by two major sources.
Total consumption of water = 720 million litres
(SBI Po 2011)
1. How many litres of Yamuna water is consumed for building projects in Delhi?
(a) 39.9 m litre
(b) 43.2 m litre
(c) 47.3 m litre
(d) 51.9 m litre
(e) None of these
2. What is the ratio of supply of Jehlum water and underground water together to consumption of Yamuna water for domestic purposes and Ganga water for Agriculture purposes together?
(a) 17 : 23
(b) 5 : 8
(c) 17 : 22
(d) 18 : 23
(e) None of these
Study the following table carefully and answer the questions given below it :
Area and Population of different states
States  Area (in sq kilometres)  Population (in lakhs) 
A  6230  1122 
B  2540  838 
C  8135  649 
D  7436  572 
E  4893  711 
F  3718  286 
G  4297  860 
3. Among the given states, in case of how many states the area of that state was more than 15 per cent of the total areas taken together?
(a) One
(b) Three
(c) two
(d) Can’t say
(e) None of these
4. For which two states the density of population is approximately equal?
(a) No state
(b) A and G
(c) D and F
(d) C and F
(e) None of these
5. Approximately how much more is the density of population of state B in comparison to that of state A?
(a) 15000
(b) 18000
(c) 13000
(d) 14000
(e) 17000
6. In case of how many states the density of population was more than 12 thousand per square kilometre?
(a) Two
(b) Five
(c) Three
(d) Four
(e) None of these
7. What is the approximate ratio of the areas of state B to the areas of state A and G together.
(a) 1 : 3.8
(b) 1 : 3.5
(c) 1 : 5.2
(d) 1 : 4.5
(e) 1 : 4.1
8. The surface area of a spherical part of a bowl with a flat circular detachable cover, excluding the cover, is 616 sq cm. The area of the cover is 38.5 sq cm. What is the volume of the bowl?
(a) 1339 cm^{3}
(b) 1430 cm^{3
}(c) 1570 cm^{3}
(d) Cannot be determined
(e) None of these
Study the following table carefully and answer accordingly :
The distribution of marks (out of 150) obtained by 180 students in each of the five subjects.
Marks ➝ Sub ↓  029  3059  6089  90119  120150 
Maths  22  47  74  25  12 
Science  39  38  67  22  14 
Hindi  19  59  47  36  19 
English  24  41  58  34  23 
Geography  42  32  52  41  13 
Average of five subjects  27  45  60  31  17 
(SBI PO 2011)
9. If for passing, the student has to obtain minimum 60% marks in the average of five subjects, how many students will pass?
(a) 108
(b) 58
(c) 48
(d) 72
(e) None of these
10. How many students will pass in Geography if minimum passing marks is 40%?
(a) 74
(b) 106
(c) 96
(d) Can’t say
(e) None of these
11. How many students have obtained 60 or more marks in at least one of the five subjects?
(a) 111
(b) 103
(c) 108
(d) 106
(e) Data inadequate
12. If the criteria for distinction is minimum 75% marks in Maths, how many students will get distinction?
(a) 37
(b) 27
(c) 12
(d) Can’t say
(e) None of these
13. The no. of students who obtained more than or equal to 40% marks in Science is what per cent less than that of those who scored less than or equal to 60% in Hindi?
(a) 17.60%
(b) 15.40%
(c) 19.80%
(d) 24.30%
(e) None of these
Study the following table carefully and answer the questions which follow.
Number of Candidates found Eligible and the Number of Candidates Shorlisted for Interview for a recent Recruitment Process for Six Posts from Different States EEligible S Shortlisted (SBI PO 2011)
Post  1  II  III  IV  V  VI  
State  E  S  E  S  E  S  E  S  E  S  E  S 
A  2500  65  7200  240  5200  76  3600  200  4600  110  5400  380 
B  3200  220  8500  420  8400  190  6200  320  5800  180  6200  430 
C  2800  280  4500  350  7600  160  8200  440  7300  310  3700  250 
D  2400  85  4800  200  2600  55  7500  350  3900  160  4800  360 
E  3000  120  5600  280  3800  75  6800  280  6100  260  7800  520 
F  4800  325  6400  320  4400  220  4700  180  4900  220  8800  640 
G  6500  550  7000  140  6000  325  5500  220  8100  410  2700  200 
14. From State B, which post had the highest percentage of candidates shortlisted?
(a) V
(b) IV
(c) VI
(d) II
(e) None of these
15. What is the average number of candidates (approximately) found eligible for Post III from all states?
(a) 6700
(b) 6200
(c) 4200
(d) 4500
(e) 5500
16. What is the overall percentage (rounded off to one digit after decimal) of candidates shortlisted over the total number of candidates eligible for Post I from all the States together?
(a) 9.5%
(b) 12.5%
(c) 7.2%
(d) 6.5%
(e) None of these
17. What is the ratio of the total number of candidates shortlisted for all the posts together from State E to that from state G?
(a) 307 : 369
(b) 73 : 79
(c) 6 : 5
(d) 9 : 7
(e) None of these
18. The total number of candidates found eligible for Post I from all states together is approximately what per cent of the total number of candidates found eligible for Post VI from all States together?
(a) 45%
(b) 50%
(c) 60%
(d) 55%
(e) 65%
19. Which state had the lowest percentage of candidates shortlisted with respect to candidate eligible for Post IV?
(a) G
(b) F
(c) E
(d) C
(e) None of these
20. What is the ratio of the total number of candidates shortlisted for post V to that for post VI from all states together?
(a) 6 : 7
(b) 55 : 96
(c) 165 : 278
(d) 16 : 25
(e) None of these
Data Interpretation Questions for SBI PO 2011 Answers
1. (b) Required answer
2. (d) Total supply from Jhelum and underground water
Consumption of Yamuna water for domestic purposes
Consumption of Ganga water for agriculture purposes
∴ Required ratio
[3 × 3 × 2 × 2 × 2 is common.]
Following table can be made easily :
Total area = 37249 sq kilometres
[Note : Density of population is the population per square kilometre.]
3. (b) From the above (column 3) it can be answered.
States A, C and D have more than 15 per cent of total areas.
4. (c) States D and F are some population density.
5. (a) Required answer = (33 – 18 =) 15 thousand.
6. (d) For state A, B, E and G, ie for 4 states.
7. (e) Required answer = 2540 : (6230 + 4297 =)
8. (d)
The radius of the spherical part of the bowl can’t be determined. Hence volume cannot be calculated.
9. (c) 60% of 150 = 90. It means those who obtained either 90 or more than 90 marks in the average of five subjects will be declared as passed. Therefore, the required number = 31 + 17 = 48
10. (b) Reqd no. = 52 + 41 + 13 = 106
11. (e)
12. (d)
13. (a) No. of students who obtained more than or equal to 40% marks in Science
= 67 + 22 + 14 = 103
No. of students who obtained less than 60% marks in Hindi = 19 + 59 + 47 = 125
Reqd %
14. (c)
15. (e) Required average
16. (d) Number of candidates eligible for post I
= 100 (25 + 32 + 28 + 24 + 30 + 48 + 65)
= 25200
Number of candidates shortlisted for post I
= 65 + 220 + 280 + 85 + 120 + 325 + 550
= 1645
Required answer
17. (a) Number of candidates shortlisted from state E for all the posts = 120 + 280 + 75 + 280 + 260 + 520 = 1535
Number of candidates shortlisted from state G for all posts = 550 + 140 + 325 + 220 + 410 + 200 = 1845
Required answer
18. (e) Total number of candidates eligible form all states for post I = 25200
Total number of candidates eligible form all states for post VI = 39400
Required answer
19. (b)
20. (c) Total candidates shortlisted for post V = 1650
Total candidates shortlisted for post VI = 2780
Required ratio
Data Interpretation Questions for SBI PO 2010 Exam
Study the graphs carefully to answer the questions that follow :
Total number of children in 6 different schools and the percentage of girls in them
Number of Children
Percentage of girls
(SBI & its Associates PO 2010)
1. What is the total percentage of boys in schools R and U together (rounded off to two digits after decimal)
(a) 78.55
(b) 72.45
(c) 76.28
(d) 75.83
(e) None of these
2. What is the total number of boys in School T ?
(a) 500
(b) 600
(c) 750
(d) 850
(e) None of these
3. The total number of students in school R, is approximately what percent of the total number of students in school S ?
(a) 89
(b) 75
(c) 78
(d) 82
(e) 94
4. What is the average number of boys in schools P and Q together ?
(a) 1425
(b) 1575
(c) 1450
(d) 1625
(e) None of these
5. What is the respective ratio of the number of girls in school P to the number of girls in school Q ?
(a) 27 : 20
(b) 17 : 21
(c) 20 : 27
(d) 21 : 17
(e) None of these
Study the given piecharts carefully to answer the questions that follow :
Breakup of Number of Employees working in Different Departments of an Organisation, the Number of Males and the Number of Employees Who Recently Got Promoted. In Each Department BreakUP of Employees Working In Different Departments: Total Number of Employees = 3,600 Employees Working in Different Departments (SBI Rural Business PO 2010)
BreakUP of Number of Males In Each Department Total Number Of Males In the Organisation = 2,040 BreakUP of Number of Males Working In Each Department
BreakUP of Number of Employees who recently got promoted
In Each Department Total Number of Employees who got promoted = 1,200 Number of Employees Who Recently Got Promoted From Each Department
Accounts
BreakUP of Number of Employees who recently got promoted In Each Department Total Number of Employees who got promoted = 1,200 Number of Employees Who Recently Got Promoted From Each Department
6. If half of the number of employees who got promoted from the IT department were males, what was the approximate percentage of males who got promoted from the IT department?
(a) 61
(b) 29
(c) 54
(d) 42
(e) 38
7. What is the total number of females working in the Production and Marketing departments together ?
(a) 468
(b) 812
(c) 582
(d) 972
(e) None of these
8. How many females work in the Accounts department ?
(a) 618
(b) 592
(c) 566
(d) 624
9. The total number of employees who got promoted from all the departments together was what percent of the total number of employees working in all the departments together ? (Rounded off to the nearest integer
(a) 56
(b) 21
(c) 45
(d) 33
(e) 51
10. The number of employees who got promoted from the HR department was what percent of the total number of employees working in that department ? (rounded off to two digits after decimal)
(a) 36.18
(b) 30.56
(c) 47.22
(d) 28.16
(e) None of these
Study the graph carefully to answer the questions that follow :
Percent Rise in Profit of Two Companies Over The Years
(SBI Rural Business PO 2010)
11. If the profit earned by Company L in the year 2005 was ₹ 1.84 lakhs, what was the profit earned by the company in the year 2006?
(a) ₹ 2.12 lakhs
(b) ₹ 2.3 lakhs
(c) ₹ 2.04 lakhs
(d) Cannot be determined
(e) None of these
12. If the profit earned by Company M in the year 2008 was ₹ 3. 63 lakhs, what was the amount of profit earned by it in the year 2006 ?
(a) ₹ 2.16 lakhs
(b) ₹ 1.98 lakhs
(c) ₹ 2.42 lakhs
(d) Cannot be determined
(e) None of these
13. What is the average percent rise in profit of Company L over call the years together ?
(e) None of these
14. Which of the following statements is TRUE with respect to the above graph?
(a) Company M made the highest profit in the year 2009
(b) Company L made least profit in the year 2008
(c) The respective ratio between the profits earned by Company L and M in the year 2006 was 6 : 5
(d) Company L made the highest profit in the year 2005
(e) All are true
15. What is the percentage increase in percent rise in profit of Company M in the year 2009 from the previous year ?
(a) 25
(b) 15
(c) 50
(d) 75
(e) None of these
Study the following tables carefully and answer the questions given below:
Number & Percentage of Candidates Qualified in a Competitive Examination:
Number of Candidates appeared in a Competitive Examination
From Five Centres Over The Years (SBI Rural Business PO 2010)
Approximate Percentages of Candidates Qualified To Appeared
In the Competitive Examination From Five Centres Over the year
Centre ➝ Year ↓  Mumbai  Delhi  Kolkata  Hyderabad  Chennai 
2001  12  24  18  17  9 
2002  10  28  12  21  12 
2003  15  21  23  25  10 
2004  11  27  19  24  8 
2005  13  23  16  23  13 
2006  14  20  21  19  11 
2007  16  19  24  20  14 
16. In which of the following years was the difference in number of candidates appeared from Mumbai over the previous year the minimum ?
(a) 2004
(b) 2006
(c) 2007
(d) 2002
(e) None of these
17. In which of the following years was the number of canditates qualified from Chennai, the maximum among the given years ?
(a) 2007
(b) 2006
(c) 2005
(d) 2003
(e) None of these
18. Approximately what was the total number of canditates qualified from Delhi in 2002 and 2006 together ?
(a) 27250
(b) 25230
(c) 30150
(d) 28150
(e) 26250
19. Approximately how many candidates appearing from Kolkata in 2004 qualified in the competitive examination ? (a) 13230
(b) 13540
(c) 15130
(d) 15400
(e) 19240
20. Approximately what was the difference between the number of candidates qualified from Hyderabad in 2001 and 2002 ?
(a) 1680
(b) 2440
(c) 1450
(d) 2060
(e) 1860
Study the following graph carefully to answer the questions that follow :
Percent profit made by two companies over the years
(SBI & its Associates PO 2010)
21. If in the year 2004 the expenditure incurred by Company A and B was the same, what was the respective ratio of the income of Company A and B in that year ?
(a) 27 : 28
(b) 14 : 23
(c) 13 : 19
(d) Can not be determined
(e) None of these
22. If the amount of profit earned by Company A in the year 2007 was ₹ 1.5 lakhs, what was its expenditure in that year ?
(a) ₹ 1.96 lakhs
(b) ₹ 2.64 lakhs
(c) ₹ 1.27 lakhs
(d) ₹ 3.75 lakhs
(e) None of these
23. What is the average percent profit earned by Company B over all the years together ?
(e) None of these
24. If in the year 2008, the income of both the companies A and B was the same, what was the respective ratio of expenditure of company A to the expenditure of company B in that year?
(a) 21 : 25
(b) 7 : 9
(c) 13 : 15
(d) Cannot be determined
(e) None of these
25. What is the respective ratio of the amount of profit earned by Company A and B in the year 2009 ?
(a) 2 : 3
(b) 4 : 7
(c) 11 : 15
(d) Cannot be determined
(e) None of these
Study the given graph carefully to answer the questions that follow :
Number of people (in thousands) using three different types of mobile services over the years
(SBI & its Associates PO 2010)
26. What is the average number of people using mobile service M for all the years together ?
(e) None of these
27. The total number of people using all the three mobiles services in the year 2007 is what percent of the total number of people using all the three mobile services in the year 2008? (rounded off to two digits after decimal)
(a) 89.72
(b) 93.46
(c) 88.18
(d) 91.67
(e) None of these
28. Number of people using mobile service N in the year 2006 forms approximately what percent of the total number of people using all the three mobile services in that year ?
(a) 18
(b) 26
(c) 11
(d) 23
(e) 29
29. What is the respective ratio of number of people using mobile service L in the year 2005 to those using the same service in the year 2004 ?
(a) 8 : 7
(b) 3 : 2
(c) 19:13
(d) 15 : 11
(e) None of these
30. What is the total number of people using mobile service M in the year 2008 and 2009 together ?
(a) 35,000
(b) 30,000
(c) 45,000
(d) 25,000
(e) None of these
Data Interpretation Questions for SBI PO 2010 Answers
1. (d)
Number of Girls  Number of Boys  
P  1000  1500 
O  1350  1650 
R  550  1450 
S  675  1575 
T  500  750 
U  175  825 
Number of boys in schools R and U together = (1450 + 825) = 2275
∴ Required percentage
2. (c) Number of boys in school T = 750
3. (a) Required percentage
4. (b)
Required average
5. (c)
Required ratio = 20 : 27
Department  No. of employees  No. of males  No. of employees got promoted 
Production  1260  1020  396 
IT  540  408  312 
HR  432  204  132 
Marketing  648  306  264 
Accounts  720  102  96 
6. (e) Number of males Promoted from the IT department
Required %
7. (c) Total number of females working in production and marketing departments together = (1260 – 1020) + (648 – 306) = 240 + 342 = 582 Females working in Accounts department = (720 – 102) = 618
8. (a) Females working in Accounts department = (720 – 102)
= 618
9. (d)
Required %
10. (b)
Required %
11. (b)
Profit of company L in the year 2006
= ₹ lakh = ₹ 2.3 lakh
12. (e) Profit of company M in the year 2006
= ₹
13. (e) Average percentage rise in profit of company L over the years
14. (a) It is clear from the graph.
15. (d) Required percentage rise
16. (c) The difference was minimum in the year 2007.
In the year 2007
Difference = 32438 – 29129 = 3309
17. (a) Number of candidates passed from Chennai
18. (d) Number of candidates passed from Delhi in 2002 and 2006
19. (b) Required number of passed candidates.
20. (e) Required difference
10551 – 8691 = 1860
21. (d) Let the expenditure of companies A and B in 2004 be 11 lakh each.
…… (i)
…… (ii)
Dividing equation (i) by (ii),
22. (d) Let the expenditure of company A in 2007 be ₹ x lakh.
= ₹ 3.75 lakh
23. (e) Required average per cent profit earned by company B
24. (c) If the income of each company be ₹ x lakh in 2008, then for company A,
…… (i)
For company B,
…… (ii)
For equations (i) and (ii),
25. (d) It cannot be determined as data for yearwise actual profit of each company is not available.
26. (a) Average number of people using mobile service M
27. (d)
28. (a)
Required per cent
29. (b) Required ratio = 15 : 10
= 3 : 2
30. (e) Required number of people
= (25 + 15) thousand = 40000
Leave a Reply