Data Interpretation Question for IBPS SO
Data Interpretation Question for IBPS SO 2015 Exam
Study the following information to answer the given questions. (IBPS SO 2015)
Percentage of Different Types of Employees in an Organization
Total Employees = 7000
Employee | Out of these Direct |
Percent of promotees |
Steno | 30 | 70 |
Assistant | 40 | 60 |
Supervisor | 50 | 50 |
Clerk I | 90 | 10 |
Clerk II | 30 | 70 |
Officer I | 90 | 10 |
Officer II | 70 | 30 |
1. What is the difference in direct recruit and promotee assistants?
(a) 210
(b) 280
(c) 180
(d) 110
(e) None of these
2. The promotee clerk I is approximately what percent of that of direct recruit clerk I?
(a) 10
(b) 9
(c) 11
(d) 10.50
(e) 9.75
3. How many employees are supervisor?
(a) 1050
(b) 1019
(c) 1109
(d) 1290
(e) None of these
4. How many total direct recruits among all types of employees are there?
(a) 4000
(b) 3885
(c) 3000
(d) 3115
(e) None of these
5. Which type of employees has a maximum number of direct recruits?
(a) Clerk I and Officer I
(b) Officer I
(c) Clerk I
(d) Clerk II
(e) None of these
Study the following graph to answer these questions. (IBPS SO 2015)
Percent Profit Earned by Two Companies A and B over the Years
Profit = Income – Expenditure
6. If the income of company ‘A’ in 2011 was ₹ 142500 what was its expenditure in that year?
(a) ₹ 105000
(b) ₹ 95500
(c) ₹ 99500
(d) ₹ 105555
(e) None of these
7. Expenditure of company ‘B’ in 2012 was 90% of its expenditure in 2011. Income of company ‘B’ in 2012 was what percent of its income in 2011?
(a) 130.5
\(\left( b \right) 96\frac { 2 }{ 3 } \)
(c) 121.5
\(\left( d \right) 99\frac { 1 }{ 3 } \)
(e) None of these
8. If the expenditure of company ‘A’ in 2010 was ₹ 70 lac and income of company A in 2010 was equal to its expenditure in 2011. What was the total income (in lac ‘) of the company A in 2010 and 2011 together?
(a) 175
(b) 131.25
(c) 218.75
(d) Cannot be determined
(e) None of these
9. Expenditure of company ‘B’ in the years 2009 and 2010 was in the ratio of 5 : 7 respectively. What was the respective ratio of their incomes?
(a) 10 : 13
(b) 8 : 13
(c) 13 : 14
(d) 11 : 14
(e) None of these
10. Total expenditure of companies A and B together in 2014 was ₹ 13.5 lac. What was the total income of the two companies (in ₹ lac) in that year?
(a) 19.757
(b) 20.25
(c) 19.75
(d) Cannot be determined
(e) None of these
The following questions are based on the stacked bar graph given below: (IBPS SO 2015)
Sales of Various precious Stones in India for the Period of 2009-2010 to 2013-2014
11. What is the total sales of Ruby as a percent of the total sales of precious stones for the given period?
(a) 17.3%
(b) 19.23%
(c) 23.1%
(d) Cannot be determined
(e) None of these
12. By what percent is the average annual sales of Emerald for the given period more than the sales of Opal in 2012-13?
(a) 120%
(b) 50%
(c) 25%
(d) 40%
(e) None of these
13. For how many years is the sales of Bezel as a percentage of the total sales of precious stones less than that of Topaz?
(a) one
(b) two
(c) three
(d) four
(e) None of these
14. If the sales of Topaz increased from 2008-09 to 2014-15 by 25% and increased from 2013-2014 to 2014-15 by 50%, then what is the difference between the sales of Topaz in 2008-09 and that in 2014-15?
(a) 50000 tonnes
(b) 100000 tonnes
(c) 140000 tonnes
(d) 160000 tonnes
(e) None of these
15. Which of the given precious stones experienced the highest percentage growth in the sales in any year over that of the previous year for the period 2010-11 to 2013-14?
(a) Topaz
(b) Emerald
(c) Ruby
(d) Bezel
(e) None of these
Study the following information carefully to answer the questions given below it.
A survey conducted on 1800 villages shows that 25% of the total villages have only adequate water supply. 15% of the total number have proper supply of electricity only. 7% of the total number of villages have only proper education facilities. 12?% of the total number of villages have tele-communication services only. 16% of the total number of villages have proper health care services only. 6% of the total number of villages have adequate water as well as supply of electricity. 8% ofthe total number ofvillages have adequate supply of water, electricity as well as health care services. 5% of the total number of villages have proper supply of electricity, tele¬communication services as well as health care services and 6% of the total number ofvillages have all the facilities. (IBPS SO 2015)
16. How many villages in all have adequate water supply ?
(a) 702
(b) 450
(c) 594
(d) 810
(e) None of these
17. How many villages in all have adequate supply of water as well as electricity?
(a) 360
(b) 108
(c) 720
(d) 972
(e) None of these
18. How many villages in all do not have proper supply of electricity?
(a) 720
(b) 850
(c) 920
(d) 1080
(e) None of these
19. How many villages have only proper education facilities?
(a) 108
(b) 126
(c) 234
(d) 216
(e) None of these
20. How many villages have all the facilities?
(a) 90
(b) 126
(c) 144
(d) 106
(e) None of these
Data Interpretation Question for IBPS SO 2015 Answers
1. (a)
Total number of assistants = 15% of 7000
\(= \frac { 15 } { 100 } \times 7000 = 1050\)
Number of direct recruits = 40% of 1050
\(\frac { 40 } { 100 } \times 1050 = 420\)
Now, number of promotee assistants
= 1050 – 420 = 630
Hence, required difference = 630 – 420 = 210
2. (c)
Number of clerk I = 19% of 7000
\(= \frac { 19 } { 100 } \times 7000 = 1330\)
Number of direct recruits = 90% of 1330
\(= \frac { 90 \times 1330 } { 100 } = 1197\)
Now, number of promotees = 1330 – 1197 = 133
Hence, required percentage
\(= \frac { 133 } { 1197 } \times 100 = \frac { 13300 } { 1200 } = 11 \%\)
3. (e)
Number of supervisors = 17% of 7000
\(= \frac { 17 } { 100 } \times 7000 = 1190\)
4. (b)
Type of employees | Number |
Steno | \(\frac { 10 } { 100 } \times \frac { 30 } { 100 } \times 7000 = 210\) |
Assistant | \( \frac { 15 } { 100 } \times \frac { 40 } { 100 } \times 7000 = 420 \) |
Supervisor | \( \frac { 17 } { 100 } \times \frac { 50 } { 100 } \times 7000 = 595 \) |
Clerk I | \( \frac { 19 } { 100 } \times \frac { 90 } { 100 } \times 7000 = 1197 \) |
Clerk II |
\( \frac { 20 } { 100 } \times \frac { 3 } { 100 } \times 7000 = 420 \) |
Officer I | \( \frac { 90 } { 100 } \times \frac { 8 } { 100 } \times 7000 = 504 \) |
Officer II | \( \frac { 11 } { 100 } \times \frac { 70 } { 100 } \times 7000 = 539 \) |
Total direct recruitment
= 210 + 420 + 595 + 1197 + 420 + 54 + 539 = 3885
5. (c)
Clerk I has maximum number of direct recruits.
6. (e)
Let the expenditure of company A be
\(= 142500 \times \frac { 100 } { 150 } \)
= ₹ 95000
7. (b)
Let the expenditure of company B in 2011 be ₹ 100.
\(\frac { \left( \mathrm { I } _ { 1 } – 100 \right) } { 100 } \times 100 = 35\)
⇒ I_{1}= 100 + 35 = ₹ 135
Now, expenditure in 2012 = ₹ 9
\(Now\quad \frac { \left( { I }_{ { 2 } }-90 \right) }{ 90 } \times 100=45\)
⇒ 405 – I_{2} + 900 = 0
\(\Rightarrow \mathrm { I } _ { 2 } = \frac { 1305 } { 10 }\)
= ₹ 130.5
Hence required %
\(= \frac { 130.5 \times 100 } { 135 } = 96 \frac { 2 } { 3 } \%\)
8. (c)
Expenditure of company A = ₹ 70 lac Then, income of company A in 2010
\(= \frac { 125 } { 100 } \times 70\)
= ₹ 87.5 lac
Hence, required total = ₹ (87.5 + 131.25) lac = ₹ 218.75 lac
9. (a)
Given that,
\(\frac { \text { Exp. of } \mathrm { B } \text { in } 2009 } { \text { Exp. of } \mathrm { B } \text { in } 2010 } = \frac { 5 } { 7 }\)
\(= \frac { \text { Income of } \mathrm { B } \text { in } 2009 \times \frac { 100 } { 140 } } { \text { Income of } \mathrm { B } \text { in } 2010 \times \frac { 100 } { 130 } } = \frac { 5 } { 7 }\)
\(= \frac { \mathrm { IB } 2009 } { \mathrm { IB } 2010 } = \frac { 5 \times 140 } { 7 \times 130 } = \frac { 10 } { 13 }\)
10. (d)
Let the expenditure of company ‘A’ be ₹ a
Then, expenditure of company B = ₹ (135.5 – a) lac
\(\frac { \left( I _ { 1 } – a \right) } { a } \times 100 = 45 \quad\) [company A] ……. (i)
\(and\quad \frac { \left[ { I }_{ { 2 } }-(13.5-{ a }) \right] }{ (13.5-{ a }) } \times 100=50\) [company B] …… (ii)
Here, we have three unknowns but two equations.
Hence, I_{1} + I_{2} connot be determined.
11. (a)
Total sales of Ruby
= 200 + 100 + 200 + 200 + 200 = 900
Now, required %
\(= \frac { 900 } { 5200 } \times 100 = 17.3 \%\)
12. (d)
Avg. annual sales of Emerald
\(= \frac { 1400 } { 5 } = 2800\)
∴Required %
\(= \frac { 280 – 200 } { 200 } \times 100 = 40 \%\)
13. (c)
It is clear from the chart.
14. (c)
Sales of Topaz in 2008-09
\(=\frac { 200000 }{ 1.25 } =1600000\quad tonnes\)
Sales of topaz in 2014 – 2015 = 200000 × 1.5 = 300000 tonnes
Now, required increase = 300000 – 160000 = 140000 tonnes
15. (a)
Highest % growth can be measured for Topaz.
Calculation for Questions (292 to 296) :
Facilities | No. of Villagers |
Have only adequate water supply | \( \frac { 25 } { 100 } \times 1800 = 450 \) |
Have only proper electric supply | \( \frac { 15 } { 100 } \times 1800 = 270 \) |
Have only proper education facilities | \( \frac { 7 } { 100 } \times 1800 = 126 \) |
Have only telecommunication services | \( \frac { 12 } { 100 } \times 1800 = 216 \) |
Have only health care services | \( \frac { 16 } { 100 } \times 1800 = 288 \) |
Have water and electric supply | \( \frac { 6 } { 100 } \times 1800 = 108 \) |
Have proper water supply, electric supply and health care services |
\( \frac { 8 } { 100 } \times 1800 = 144 \) |
Have proper electric supply telecommunication and health care services | \(\frac { 5 } { 100 } \times 1800 = 90\) |
Have all the facilities | \(\frac { 6 } { 100 } \times 1800 = 108\) |
16. (d)
Number of villages with adequate water supply
= 450+ 108+ 144+ 108 = 810
17. (a)
Number of villages with an adequate supply of water and electricity
= 108 + 144 + 108 = 360
18. (d)
Number of villages with a proper supply of electricity
= 270 + 108 + 144 + 90 + 108 = 720
Number of villages not having proper electric supply = 1800 – 720 = 1080
19. (b)
Number of villages with only proper education facilities = 126
20. (e)
Number of villages with all the facilities =108
Data Interpretation Question for IBPS SO 2013 Exam
In the following pie-chart percent of students enrolled in different cultural activities of a school has been shown. You are required to study the pie-chart carefully and answer the questions given below: (IBPS SO 2013)
Number of students = 1800
1. What is the number of students who opted for dancing?
(a) 648
(b) 684
(c) 864
(d) 664
(e) None of these
2. What is the respective ratio between the number of students who opted for painting and that who opted for Karate?
(a) 3 : 7
(b) 5 : 16
(c) 16 : 5
(d) 5 : 7
(e) None of these
3. By what percent is the number of candidates who opted for music more than those who opted for sports?
(a) 30
(b) 55
(c) 45
(d) 60
(e) None of these
4. How many students have opted for cricket and painting together?
(a) 702
(b) 602
(c) 660
(c) 645
(e) None of these
5. By what percent is the number of students who opted for cricket and dancing together more than those who opted for painting and music together?
(a) 14.5
(b) 12.5
(c) 16.5
(d) 21.5
(e) None of these
6. What is the respective ratio between the number of students who opted for dancing and karate to those who opted for painting
(a) 2 : 3
(b) 1 : 3
(c) 3 : 1
(d) 3 : 2
(e) None of these
Data Interpretation Question for IBPS SO 2013 Answers
1. (b)
Number of students who opted for dancing
\(= \frac { 1800 \times 38 } { 100 } = 684\)
2. (c)
Required ratio = 32 : 10 = 16 : 5
3. (d)
Required percentage
\(= \frac { 8 – 5 } { 5 } \times 100 = 60 \%\)
4. (a)
Number of students who opted for cricket and painting
\(= \frac { 1800 \times ( 32 + 7 ) } { 100 }\)
= 702
5. (b)
Required percentage
\(= \frac { 45 – 40 } { 40 } \times 100 = \frac { 5 } { 40 } \times 100 = 12.5\)
6. (d)
Require ratio = 48 : 32 = 3 : 2
Leave a Reply